Norske grep i Sverige

Det svenske skiforbundet ser til Norge etter to mesterskap uten medalje for mannlige svensk langrennsløpere.

Etter en analyse av hva som mangler i svensk langrenn presenterte det svenske skiforbundet en ny satsing, skriver expresssen.

Prosjektet finansieres av selskapet Prioritet Finans som sponser med millionbeløp over flere år, ifølge en pressemelding gjengitt av avisen.

Pengene skal brukes til å utvikle utøvere og talenter under landslagsnivå, og tilrettelegge for bedre muligheter til å utvikles på hjemmebane.

Et 20-talls unge utøvere skal tas ut til de regionale elitegruppene, i følge expressen.

- Det er litt slik det er i Norge. De er jo dyktige på slikt, sier generalsekretær Ola Strömberg til Expressen.

- De som er best kommer til å få mer penger til å kunne satse mer, og dermed få bedre forutsetninger hjemme, og skape små lokale team.

Kvinner og menn vil få nytte av satsingen, som også vil gi tilgang på fagpersonell innen fysiologi, kosthold og mental helse, men det er spesielt herresiden som får fokus i den langsiktige prosessen.

- Vi har ikke vært så bra som vi burde vært de tre-fire siste årene. Vi ser at trenden går rett vei for damene, men sakte, men sikkert litt dårligere for herrene, sier Strömberg.

- Vi skulle gjerne sett at det gikk fortere, men det er rimelig at vi får til en ordentling vending på herresiden til 2026, fortsetter han.

I TV 2s omtale av saken mener deres langrennsekspert, Petter Soleng Skinstad, at dette er et etterlengtet løft i svensk langrenn.

- Det er moro at de satser, og de gjør det på en spennende måte. Denne metoden for å spisse nivået har vært effektiv i Norge, sier han til TV 2.

- Det positive som jeg leser ut av dette er at de ønsker å satse langsiktig mot OL i 2026 med dette prosjektet. Det tar tid å få frem gode skiløpere, fortsetter han.

 

 

Kilde: expressen.se, TV2.no

Tekst: Julie Skrøder

14. okt 2019